Муле за милиони! Съд в Бали: Смърт за британка-наркотрафикантка

Линдзи Стандифорд пренесла 5 кила кока на стойност 1,6 млн. паунда

Съдът в Бали осъди на смърт 56-годишна британка, тъй като се опитала да внесе 5 кг. висококачествен кокаин на острова, съобщава "Дейли мейл".

Жената била арестувана през май миналата година, след като влязла в Индонезия с полет от Банкок с дрога на стойност 1,6 млн. паунда.

Живеещата в Лондон дама е разведена с двама сина и по нищо не личи да е куриер на наркотици, пишат медиите на Острова.

"Очевидно е, че Линдзи не е наркобос, тъй като няма пари да плати на адвокат, пътни разходи на свидетелите по защитата, нито дори за храна и вода", твърди един от следователите по процеса.

Тя обаче пренесла "багажа" след заплахи за живота на децата й, контрират от индонезийската прокуратура.

Сандифорд е определяна като една от "Британската банда на четиримата". Останалите са Рейчъл Доугал, Пол Бийлс и Джулиян Пондер. 

Поданицата на кралицата признала на адвокатката си, че тримата имат по-голяма роля в изпълнението на операцията, отколкото тя в ролята на муле.

Сега от съществена важност за Стандифорд е властите във Великобритания да подкрепят обжалването й срещу смъртната присъда.

Говорителка на британското външно министерство заяви, че категорично се противопоставят на смъртното наказание, както и че поддържат контакт с осъдена жена и ще продължат да й осигуряват консулска помощ.

Освен това медицински доказателства от психиатрична клиника в Англия доказвали, че Линдзи страда от психично разтройство, тъй като била тормозена от родителите си като дете.

Въпреки всичко това жената ще прекара месеци, може би години в прословутия затвор на остров Бали – Керобокан, докато жалбата срещу смъртната й присъда бъде разгледана наново.

В Индонеция има около 114 затворници, осъдени на смърт. Най-малко 40 от тях са чужденци, повечето от тях осъдени за трафик на дрога.