Добрев размята писма и отсече: "Белене" ще струва над 10 млрд. евро

Парите, които България ще извади, могат да отидат за пенсии и майчински, смята икономическият министър

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва над 10 млрд. евро, става ясно от  кореспонденция между германската компания РВЕ, Националната енергийна компания (НЕК) и българската държава от 2008 година, обяви министърът на икономиката Делян Добрев на специална пресконференция.

Добрев посочи още, че немската компания РВЕ още през 2009 година е заявила, че не е наясно как точно НЕК ще финансира своята част от изграждането на АЕЦ "Белене", което е на стойност приблизително 5 млрд. евро.

Министър Добрев представи пред журналистите няколко писма между немската компания и НЕК, както и доклад по отношение на АЕЦ "Белене", изпратен на 8 декември 2008 година от тогавашния главен директор на НЕК Любомир Велков и адресиран до Петър Димитров, министър на икономиката по време на управлението на Тройната коалиция.

На въпрос на журналисти защо документите се показват едва сега - непосредствено преди националния референдум на 27 януари, министър Добрев посочи,че едва днес е разбрал, че са изтекли 2-те години, които изискват конфиденциалност на кореспонденцията.

Министърът на икономиката отново повтори, че проектът ще струва около 10 млрд. евро, а финансирането от българска страна трябва да е 51% - т.е. близо 5,4 млрд. евро.

"Хората трябва да разберат колко струва този проект. Самият Станишев знае, че построяването на АЕЦ „Белене” не струва 4 или 5 млрд. евро", допълни още министърът на икономиката.

По думите му средствата, които ще отидат за изграждането на централата, могат да отидат за пенсии, майчинство и социални помощи за период от три години.