АЕЦ "Белене" ни излиза над 21 млрд. лв., сметна депутат от ГЕРБ

Изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” има редица предимства, смята Диан Червенкондев

Има безспорни доказателства, че цената на проекта АЕЦ "Белене" е над 21 млрд. лв., се посочва в анализа на консултанта HSBC, като тези доказателства се съдържат в разменената кореспонденция между НЕК и германската компания RWE, съобщи в интервю за БТА депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Той е председател на временната анкетна комисия за проверка на данни,  факти и обстоятелства по проекта АЕЦ "Белене" от 2002 г. до края на март 2012 г.

Диан Червенкондев посочи, че временната анкетна комисия разполага с писма, разменени между RWE и НЕК много преди ГЕРБ да дойде на власт. Като причина за оттеглянето си от проекта компанията RWE е посочила фактът, че не е подписан договор за строителство на централата и не е доказано структурното финансиране на проекта от над 10 млрд. евро - сума, която по думите на Червенкондев се доближава до посочената от консултанта HSBC.

Същевременно временната анкетна комисия се е натъкнала на груби нарушения на Закона за обществените поръчки и неспазване на правилата за съхраняване на държавната собственост, което поставя под съмнение доколко са защитени интересите на българския данъкоплатец при развитието на проекта "Белене", коментира Червенкондев.

Депутатът изрази мнение, че има редица предимствата на проекта за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" - изградена енергийна и пътна инфраструктура, телекомуникации и, наличие на ядрени специалисти.

Червенкондев още веднъж посочи, че ГЕРБ е "за" развитието на ядрена енергетика, но не и чрез проекта "Белене". Въпросът в референдума се отнася само за АЕЦ "Белене", затова призоваваме гражданите да гласуват с "не" като вярват на факти и доказателства, а не на лъжи, заяви в заключение депутатът.