Институциите са длъжни да дават поименно премиите на чиновниците

Най-доброто от печата

21-01-2013, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бонусите в администрацията не са лични данни, реши окончателно ВАС по дело на "Сега"срещу социалното министерство

Премиите на чиновниците не могат да бъдат лични данни и институциите са длъжни да ги дават дори поименно, когато са поискани. Такъв е смисълът на окончателното решение на Върховния административен съд по делото, което вестник "Сега" води срещу социалното министерство за отказа да предостави информация как е разпределено допълнителното материално стимулиране сред чиновниците от 2011 г.

Още в началото на м.г. Административен съд София определи, че в публичната информация за премиите на чиновниците има надделяващ обществен интерес и в този случай те не могат да бъдат защитени лични данни, затова и не могат да бъдат отказвани. Сега ВАС потвърждава напълно тезата на първата инстанция, че такъв интерес има, защото чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотреба с власт и повишаване прозрачността и отчетността на задължените институции.

"Това е много важна констатация на съда, защото тя дава отговор на един дебат, който вече година и половина се води в нашето общество - защитени лични данни ли са данните за бонусите в администрацията. Съдът на практика дава указание към всички администрации в държавата какво трябва да правят оттук нататък по този въпрос и то е, че трябва да бъдат прозрачни. Казано иначе, дори поименно да се поискат тези данни, те са длъжни да ги дадат, макар че в случая дори не са поискани поименно. Нещо повече, трябва да ги дадат дори при отказ на съответните лица", обясни Александър Кашъмов от Програма за Достъп до информация.

В обжалването пред ВАС от социалното министерство твърдят, че заявителят не е доказал необходимостта от получаване на исканата обществена информация. Съдът обаче постановява, че доказването на такава не е задължителен елемент за предоставянето й от задълженото лице. Това е друг основен момент в делото според Кашъмов, защото потвърждава основен принцип за достъпа до обществена информация, а именно, че не трябва заявителят да доказва необходимост от получаването й. Съдът е категоричен, че когато става въпрос за обща справка за бонусите, администрациите нямат никаква причина да я крият, защото тя изобщо не касае лични данни.

Към момента ВАС не може да излезе с тълкувателно решение по проблема, тъй като делото е единствено и няма разнопосочна съдебна практика. "Може обаче висш държавен орган да излезе с указание до всички администрации как да действат, не решението да зависи от съответния ръководител и едни да дават тези данни, други да твърдят, че са лични", обясни Александър Кашъмов. В своята адвокатска практика обаче той помни един-единствен случай в 13-годишната история на закона за достъп до обществена информация, когато след загубено дело директорът на Главна данъчна дирекция издава указание, че писмата на институцията трябва да се дават. Според него от окончателното съдебно решение може да се правят изводи доколко и възнагражденията в администрацията могат да бъдат тайна.



ПРЕДИСТОРИЯТА

През 2011 г. в. "Сега" поиска справка от ведомствата за раздадените бонуси, но много отказаха да дадат и така се стигна до завеждане на дело срещу социалното министерство. Месеци по-късно подобна информация поиска и СДС, но много министерства - на културата, социалното, транспортното, икономическото, регионалното и спортното. От МВР и аграрното ведомство дори не са удостоили СДС с отговор. Тогава от получената информация се разбра за скандални бонуси на управителя на НЗОК Нели Нешева от 30 000 лв. и на шефката Виолета Николова от 72 000 лв., повечето от които си беше дала сама. Скандалът стана причина двете да се разделят с постовете си. Последваха уволнения и на други висши служители с премии, които отказаха да изпълнят нареждането на Бойко Борисов да върнат парите в специална сметка, предназначена за дарения. Според Александър Кашъмов в бъдеще при искане на справка за възнагражденията в администрацията по закона за достъп до обществена информация заявителите вече могат да се позовават и на решение №178 от 01/08/2013 на ВАС.