Тихомир Безлов: Нападението - част от вълната от лудост

Най-доброто от печата

21-01-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Очевидно Доган е в трудна ситуация, а ДПС в най-сериозната си криза

 Г-н Безлов, какво говорят според вас фактите за нападението срещу Доган?
- Това не е, доколкото знаем, първият опит за покушение над Доган, обаче за първи път виждаме пред пълна зала някой да се опита да застреля български политик. Самият инцидент задава много въпросителни за смисъла на атентата. Като се започне от странната личност на извършителя, мине се през нивото на охрана на Доган и се стигне до обстоятелствата, при които се случва това нападение. Прави ми впечатление, че в коментарите първите часове след нападението 
има много повече политически оценки,  отколкото на чисто криминалните обстоятелства.

- Показва ли нападението пробив в сигурността?
- Безспорно е пробив внасянето на оръжие в зала, където има политическа конференция. Но ние знаем какъв е големият проблем на българските специални служби. Има кадрови проблеми, проблеми свързани с финансирането и обучението на тези хора. Понеже има искания за оставка, НСО имаше много трудности и не мисля, че човекът решава проблема. НСО имаше трудности, свързани със сериозната намеса на политици в нея, имаше и случаи на хора от НСО, които са пазили видни криминални лидери. Не мисля че вината е лична, става дума за проблем със състоянието на институциите в страната. Подобряването на ситуацията няма да стане от днес за утре, въпреки че след атентата в Бургас виждаме ново сътрудничество с големи западни служби.

- Дали има някаква организация за атентат или става дума за аматьор-единак?
- По-скоро става дума  за аматьорско  поведение,  съдейки по фактите, които знаем досега, но има и много аргументи да има организация зад това. Направи ми впечатление различните гледни точки при съюзника на ДПС - БСП. Антон Кутев казва - това е инсценировка, от друга страна Румен Петков казва, че това е тежък ден за българската демокрация.

- Как изглежда България след нападението срещу Ахмед Доган?
- Важно според мен е не само нападението, но и фактът, че Доган се оттегля от лидерския пост. Добре е обаче да се види контекстът, в който се случва всичко това. Очевидно Доган е в трудна ситуация, а ДПС в най-сериозната си криза.

- Защо е в криза?
- Тя е свързана както с лидерството на Доган, така и с отношенията с Анкара. Публична тайна е, че той не е приеман в Анкара като партньор. Разбира се, Анкара много внимателно се опитва да влияе върху процесите и не грубиянства. От друга страна, знаем, че ДПС има три резервоара. Първият е турското малцинство в два района на България - Кърджали и Западните Родопи и Североизточна България. Вторият е ромско население, което се турчее. Третият е от български турци, емигрирали в Турция след насилствената смяна на имената. Сега лидерите на турските изселници са анти-Доган настроени. Докато на предишни избори, включително и през 2009 г., имаше сериозно усилие от страна на тази турска емигранска общност да помогне на ДПС да остане на власт. Сега тази ситуация драматично се е  променила. Т.е. има напрежения вътре в малцинството на българските турци. И това не започва с партията на Касим Дал - може да изброим много лидери на ДПС, които напуснаха. 
Срещу Доган има много обвинения, които при нашата правоохранителна и съдебна система е невъзможно да се потвърдят или отхвърлят. Както знаем, това е човекът с най-дълго влияние в българската политика, започвайки от правителствата на Филип Димитров и Беров. Има формации, като СДС и НДСВ, които за това време почти изчезнаха, а ДПС остана.


- Прав ли е Лютви Местан, че атентатът е резултат от сатанизирането на Доган?
- Не мога да си представя, че опитен политик като Лютви Местан може да мисли, че някой е сатанизирал Доган. Не мисля, че това е някакъв план. Като знаем колко атентати има срещу политици по света, всъщност това е част от избора да си политик - да отстояваш някаква линия, която предизвиква омраза у част от обществото. 
Неслучайно политиците имат такива охрани.
Струва ми се, че събитието е част от тази вълна на лудост, която наблюдаваме последните няколко седмици - убийства, самоубийства, накрая опит за изстрел пред пълна зала и линч на извършителя.