Испанка откри майка си след 50 години

Свят

20-01-2013, 10:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Когато жената се родила, била открадната и дадена на чужди хора

Испанка откри майка си близо 50 години, след като е била открадната като бебе по време на режима на Франко.

Това е един от многобройните случаи на откраднати бебета през този период. Режимът на Франсиско Франко позволявал да бъдат отвличани бебета, когато родителите им били опозиционери от левицата или ако детето е било извънбрачно. Според организации на жертвите тази практика е продължила и след смъртта на Франко през 1975 година.

Случаят с испанката от Валенсия е последният, който намери решение. Жената отдавна имала съмнения, че е била отвлечена при раждането. Тя започнала съдебна процедура, за да открие майка си, и издирването накрая приключило успешно. Полицията съобщи, че е прегледала болничните регистри и е открила жена, чиято ДНК доказвала, че тя е биологичната майка. От болницата, където тя родила бебето си през 1964 година й казали, че то е мъртвородено.

След като дъщеря й я открила, тя била "много изненадана и щастлива", тъй като през цялото време мислела, че детето й е мъртво.

Асоциации на жертвите, сред които Ес О Ес Откраднати бебета (SOS Bebes Robados) са на мнение, че по времето на Франко стотици хиляди новородени деца са били отвлечени. Само около 1500 случая са стигнали до съда, но често съдиитеоставяли без движение такива дела с мотива, че има давност.