Ужасяваща равносметка от терористичния акт в Алжир

Кървавата драма продължи 4 дни

21 заложници и 32 терористи са били убити в продължилата 4 дни драма в газовия комплекс в Алжир, съобщи правителството на африканската страна.

Алжирските спецчасти са успели да освободят 685 алжирски работници и 107 чужденци. Не се съобщава националността на жертвите, засега е известно само, че сред 32-та убити терористи има трима алжирци. Потвърдена е и смъртта на американец и британец.

Извършителите от "Окъпани в кръв" бяха водени от алжиреца Мохтар Белмохтар, бивш високопоставен командир на Ал-Каида в северна Африка. Те настояваха Франция да прекрати интервенцията в съседна Мали, където французите се бият срещу ислямистите, контролиращи половината страна.

Британският външен министър Уилям Хейг съобщи в събота вечер, че шестима англичани са или загинали, или се водят за изчезнали след края на кризата със заложници в комплекса Ин Аменас, управляван и от британската компания Бритиш петролиум.

От вътрешното министерство съобщават, че след края на драмата армията е открила арсенал от 6 картечници, 21 автомати, две 60-милиметрови оръдия, две РПГ-та и 10 гранати, муниции и експлозиви.