Втори сме по добив на злато в Европа

Най-доброто от печата

20-01-2013, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

5302 кг от благородния метал извадени за година

През миналата година в страната са добити 5 302 килограма злато, от близо 1,36 млн. тона златно съдържаща руда, което може да нареди страната ни на престижното второ място по добив на ценния благороден метал в Европа. Това съобщи Елка Младенова от Единния орган за управление на природните богатства към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Цифрите обаче все още се уточняват, защото окончателните данни ще бъдат известни през февруари, след като компаниите изпратят окончателните си отчети. Министър Делян Добрев обаче предупреди, че не трябва да се очаква златодобивът да повиши стандарта на българите, защото това е един бранш с много високи разходи, а запасите у нас не са от най-големите. Очаква се приходите от концесиониране на златни находища да се повишат значително, след като започне добивът в Крумовград, Трън и Брезник, където проектите обаче все още са на съгласувателен етап.

 

В хазната през миналата година са постъпили 190 млн. лева от концесионни такси, съобщи още министър Добрев. Внесените в бюджета средства са 5 пъти по-високи, отколкото постъпленията от дейностите по добив на подземни богатства у нас през 2010 година. В сумата за последните 12 месеца е включен и бонусът на „Тотал”, който е в размер на 96 млн. лева, уточни Добрев. Въпреки това обаче средствата са много по-големи от предишни години.

 

При металните полезни изкопаеми приходите от концесионни възнаграждения са около 33 млн. лева.С шест месеца по-близо сме до доказване на залежи в „Хан Аспарух“, каза още министър Добрев. Прогнозите на ведомството му сочат, че през тази година местният добив на природния газ ще достигне 574,7 млн. куб. м., докато миналата е бил в размер на 490,1 млн. куб. м. Добиващите компании продават родното синьо гориво с 35% по-евтино  от вносната суровина. За 2014 г. от наши източници може да се добият 655,8 млн. куб. м. Българското синьо гориво ще е достатъчно за покриване на една шеста от потребностите в страната.

 

Към блока „Терес“ вече бил заявен инвеститорски интерес от световно известна компания, която е в топ 10 на бранша, но министърът отказа да обяви нейното име. Тя вече е закупила документация за участие в конкурса.

 

Крайният срок за заявяване на интерес е 19 април, а оферти ще се приемат до 28 май.