Местан – сто на сто лидер на ДПС

Дясната ръка на Сокола получи 100% подкрепа от ДПС

Лютви Местан е избран за лидер на ДПС със 100% от гласовете на делегатите на Осмата национална конференция на партията.

Ахмед Доган пък остава почетен и пожизнен председател на партията, обави депутатът Гюнай Сефер.

Той поясни, че във функциите на почетния председател влизат участие е реденето на листи и "други важни неща за партията".

По думите му има и две поправки в Устава на ДПС, като едната от тях е за избора на пожизнен почетен председател. Втората промяна е тази, че местните кандидати за изборите ще се избират на общоселски събрания.

По-рано днес досегашният лидер на ДПС сдаде поста, след като сутринта бе заплашен с газов пистолет от 25-годишния Октай Енимехмедов и напусна партийната конференция.

Ахмед Доган се върна следобед, не взе думата, а евродепутатката Филиз Хюсменова изчете пред делегатите речта му, в която той обяви оттеглянето си от ДПС и посочи за свой наследник Лютви Местан, защото...

"Местан се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет е от ДПС като един от най - добрите трибуни на партията, има силен либерален код на ДПС като кауза, има продуктивен визионерски усет. Диалогичен е с другите партии, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение, не на последно място, следващият председател на партията е добре да бъде от Кърджали", пишеше в речта си Доган.