Зетьове скачат в ледени води за мъжка рожба

Мисия Пловдив

19-01-2013, 15:05

Снимка:

burgas.utre.bg, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Смелчаци ще правят Къпанки в Перущица

Трима младоженци ще скочат утре в ледените води на реката в град Перущица.

Обичаят е известен като “Къпанки” и се прави на 20 януари – Ивановден по стар стил. Ритуалът е толкова древен, че местните не помнят от кога се тачи. Възрастните в Перущица разказват, че всеки престрашил се да скочи в реката няма да боледува през цялата година. А в новото му семейство ще има любов, разбирателство и берекет.

Във водите на Чолаковия вир влизат мъже, които са сключили брак през изминалата година. През 2012 в Перущица е имало 12 сватби. Само трима младоженци обаче ще се осмелят да влязат в ледените води на вира. Някои са в чужбина, други пък са отишли зетьове, разказа за Plovdivutre.bg Павлина Попова. Тя е служител в кметството и е сред хората, които организират ритуала тази година.

Рано сутрин в неделя младоженецът заедно с кумове и приятели започват подготовката. Пият вино, замезват. По обяд всички заедно отиват на реката. Младите мъже скачат с менче пълно с вино. Изсипват го във вира и наливат от светената вода. После поръсват всеки, дошъл на място да уважи ритуала.

Младоженицът се отправя към дома. Там булката го очаква. Той излива в ръкава й от светената вода. Вярва се, че това е за здрава рожба и сполука. Пък и така повелява традицията...