25 000 българи с инсулт годишно

Най-доброто от печата

19-01-2013, 09:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

7000 умират вследствие на заболяването

Над 25 000 българи получават инсулт всяка година, като 7000 умират вследствие на заболяването, а над 12 000 остават инвалиди. Това стана ясно вчера на международната SPAF Academy във Виена. Тя се провежда за седма поредна година и има за цел да покаже най-новите постижения за превенция и лечение на това заболяване.
Страната ни е във втората част на таблицата по успешно лечение на инсултите, най-вече заради забавената реакция на екипите от Спешна помощ, а не заради липсата на качествено лечение. „Най-добре със заболяването в ЕС се справят във Франция, защото имат добра програма за превенция, реагират бързо при появата на първите симптоми и използват новата генерация лекарства, които предотвратяват образуването на тромби”, обясни проф. Курт Хубер, председател на Австрийското дружество по кардиология и преподавател в Медицинската академия във Виена. Според него медицината вече е напреднала много и аспиринът е отживелица. Той може да е съпътстваща терапия, но не и да се разчита изцяло на него за предотвратяване на съсирването на кръвта.
„Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм, което води до инсулт. Статистиката сочи, че в Европа от него страдат 4,5 млн. души, което означава, че потърпевш е всеки пети на възраст над 40 години”, обясни още проф. Хубер. Прогнозира се, че до 2050 г. броят на болните ще се удвои.
„При хора с предсърдно мъждене вероятността да получат съсиреци, които повишават риска от инсулт, е 5 пъти по-голяма”, категоричен бе и проф. Ханс-Кристофър Динер от Германия. Инсултите, свързани с предсърдно мъждене, обикновено са тежки, с по-голяма вероятност от смърт (20%) и инвалидност (60%). Тези инсулти могат да се предотвратят с подходяща антитромботична терапия, ако се хванат в първите 4 часа от появата на симптомите.
Заради метеорологичните условия във Виена българската делегация от кардиолози не е успя да кацне и да участва във форума