Плащат си билетите, за да избират патриарх

Най-доброто от печата

19-01-2013, 08:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синодът отхвърли жалбата на софиянци срещу Кирил

Делегатите от САЩ, които ще избират патриарх, трескаво търсят пари за път до София. Причината е, че всеки трябва със собствени средства да стигне до Синодалната палата на 24 февруари, когато ще се избира наследникът на споминалия се дядо Максим. Според владиката ни отвъд океана - дядо Йосиф, най-големият проблем за организацията на събора са средствата. Затова тепърва петимата делегати от Америка ще търсят пари за самолетен билет до София. А всеки глас в края на идния месец ще е важен.
Малкият състав на Светия синод отхвърли жалбата на отец Петър от Самоков и отвореното писмо на други трима, оспорващи избора на делегати за патриаршеския събор от Софийска епархия, съобщи митрополит Йосиф Русенски. Отец Петър е с изтекъл мандат като епархийски избирател и освен това е нарушил устава, като не е присъствал на второто гласуване. Отвореното писмо, подписано от свещениците Александър и Дамян и мирянина Емил Емилов, също противоречи на правилата, защото синодът разглежда само конкретни жалби, обясни владиката.
Архиереите са утвърдили общо 60 делегати за патриаршеския събор на 24 февруари - 36 свещеници и 24 миряни от 11 епархии. Списъците от 4 епархии обаче ще бъдат разгледани в понеделник от пълния състав на синода. В протоколите от Европейската митрополия има процедурни нарушения, а тези от Доростолската ще бъдат донесени лично от владиката й Амвросий.
Документите на Търновската и Пловдивската епархии са перфектни, но са адресирани не до митрополит Кирил като и.д. патриарх, а до Светия синод.
В понеделник е възможно Светият синод да определи и датата за вътрешния избор, на който владиците трябва да излъчат помежду си тримата кандидати за бялото було. Това най-вероятно ще стане в дните преди 17 февруари.