Искат от президента да опрости кредит за любовница

Най-доброто от печата

19-01-2013, 08:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има доста писма за опрощаване на кредити

Моля президентът Росен Плевнелиев да отмени кредита на мъжа ми, който той е взел за обслужване на любовницата си.

Такова писмо са получили в приемната на президента на "Дондуков"2. Друга дама пък молила държавният глава да развали развода , за да може да вижда децата си. След дълъг съдебен процес магистратите дали попечителството на бащата и майката сега протестирала.

Такива странни молби получават в приемната на президента на "Дондуков"2. 
"Естествено има и любопитни и екстравагантни молби, но те са по-малко, в голямата си част хората се обръщат към нас със сериозни проблеми и се опитваме да им съдействаме", казва Лилиана Терзиева, директор на дирекция "Канцелария" в президентството, към която е и приемната.

И пояснява, че има доста писма за опрощаване на кредити, но президентът може да опрощава само държавни вземания. Кредитите към частни банки не са в неговите правомощия и в този случай директно препращат писмото към съответната банка, за да изрази становище дали може да бъде разсрочено задължението.

Най-екзотична била молбата на самопровъзгласилия се цар Гриша, който искал от президента да промени името на България и незабавно да издаде указ, с който да го провъзгласи за цар. Цар Гриша е стар познайник на институциите и след всяка смяна на властта напомня за себе си, като ги засипва с писма и укази. (Кой е той - виж ва карето.) Друг гражданин искал от президента така да промени конституцията, че да има по-малък брой народни представители в парламента.

Много често хората са идвали с искане за пари, разказва Терзиева. Наскоро пристигнала майка на 4 деца, която нямала 30 лв., за да си извади лична карта, която била неебходима да започне работа. 

Пенсионер пък настоявал Плевнелиев да му даде назаем 500 лв., като обещавал да му ги връща всеки месец по 50 лв. Много често автори искат пари за издаване на книги, за организиране на изложби, фолклорен състав на едно село молело за подкрепа за издаване на диск с песни от района си.

Хората си мислят, че президентът разполага с някакъв фонд за помощи, което не е вярно, обяснява Терзиева.

Наскоро Мария Иванова от Враца се похвали в местна медия, че е задлъжняла с 321 лв. към президента и обеща да му ги върне, като си стъпи на краката. Иванова дълги години била безработна, не си плащала общинското жилище и трябвало да плати на общината 1500 лв., вследствие на което я извели от него и тя живяла при роднини. Твърди, че 321 лв. е дал Плевнелиев, на когото писала писмо да бъдат опростени здравните осигуровки. 

Няма такъв случай при нас, може би жената нещо не е разбрала, но президентът лични заеми не дава, категорична е Терзиева.

В приемната молбите и жалбите идват по имейли или по пощата с писма. Хората пишат често и по актуални за обществото теми. Най-много мнения са получили наскоро по казуса с иконописеца Йордан Опиц, който влезе в затвора , след като застреля млад мъж във входа на блока си. И повечето били за помилването му. 

Преди това евродирективата АКТА за интелектуалната собственост също е предизвикала активното отношение на гражданите. Земетресението от 22 май пък събрало опашка от перничани в приемната, които търсели помощ. 

Когато Орлов мост бе окупиран от зелените, в приемната ги засипали с искания Плевнелиев да наложи вето по закона за горите. Което президентът и направи, след като анализира фактите.

Реакция имало и след като президентът бламира съдия Венета Марковска за Конституционния съд, като си тръгна от клетвата й. Писма в негова подкрепа пристигнали на "Дондуков" 2.

320 пък са поискали лична среща с президента.

В повечето случаи обаче не се посочвало какъв е поводът, текстът бил ей така, по принцип - ще идвам в София, да мина да ви кажа нещо. В такива случаи от приемната ги молят да уточнят за какво искат разгвор, или да посетят приемната, където експертите ще ги консултират. Преписката се праща до ресорния секретар. Има случай на такава реализирана среща - близките на морците от потъналия кораб "Хера" се видяха с Плевнелиев във Варна.

Много често първо в приемната научават за задържани в чужбина българи Наскоро мъж ги потърсил с молба за съдействие, тъй като майка му работела в чужбина и от седмици близките й нямали никаква информация за нея. 

В такива случаи изпращаме сигнала в министерството на външните работи, пояснява Терзиева.

Хората не пропускали и рождения ден на президента на 14 май. Затрупали го с картички и пожелания. 

Често пишели мнението си и за съпругата му, но от приемната не издават какво точно.
За Коледа пък изпратили на президента и на вицепрезидента домашни пантофи.
Редовно автори изпращат книгите си като подарък с посвещение. Всички подаръци се дават на протокола, който ги предава на президента, поясняват от приемната.
Голяма част от писмата и молбите за "Българската Коледа" също минават през приемната. С молбите за помощ обаче се занимава отделно звено.

Най-често ни търсят по съдебни проблеми - хората се оплакват от бавно правосъдие и искат да се отмени решение на даден съд, каквито права президентът няма. Тогава ги съветваме как да обжалват решението. А при бавно правосъдие изпращаме сигнала към инспектората на ВСС, пояснява Терзиева.

Следващите по брой искания са за намиране на работа, за социални услуги, за пенсионни въпроси. Тези сигнали се препращат към бюрата по труда.
Има и доста писма, свързани с прилагане на трудовото законодателство - неправилно уволнение, изплащане на обезщетение. След намесата на президентската институция някои от случаите се решават. На експертите от приемната им е приятно, когато получат благодарствено писмо, макар това да не е често.

В повечето случаи хората са писали до всички възможни институции и не са получили отговор. Но като изпратим ние писмо, заради авторитета на нашата институция, проблемът се задвижва, казва Терзиева.


Цар Гриша пак си потърси трона

Самопровъзгласилият се за цар на българите Гриша Първи предяви претенциите си и към новия стопанин на "Дондуков"2. Преди това той пишеше до президента Георги Първанов с искания да му отстъпи властта и да започнат да му плащат заплата от бюджета. 

Гриша се провъзгласява за цар на България в края на 2007 г. с писмо до вътрешния министър и петима посланици - на Чехия, Великобритания, Франция, САЩ и Германия. Месец по-късно информира още главния прокурор, председателя на парламента и президента.

Тъй като те не са реагирали и не са предприели никави мерки, 49-годишният тогава софиянец решава, че са легитимирали възцаряването му. Дни по-късно монархът призовава президентът да си отиде, за да няма двувластие в страната, а парламентът да се разпусне. Завежда и дело в КС за отмяна на референдума от 1947 г. и да му бъдат върнати царските имоти.

От писмо до главния редактор на "24 часа" през 2007 г. се вижда, че той има и личен печат, и канцелария. Маналата година поиска и от председателя на парламента Цецка Цачева да му определи месечно възнаграждение в "качеството му на цар на България", защото е бездомен и безработен, а депутатите да приемат и закон за царя.