Мъртво море се покачи за първи път от 10 години

Свят

18-01-2013, 08:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нивото се е качило с 10 см заради силни валежи

Нивото на Мъртво море се е покачило за първи път от десет години насам с 10 см, като причината са силните дъждове през изминалия месец.

Мъртво море е най-ниската точка на земята и се захранва от река Йордан и други притоци, преминаващи през Западния бряг, много от които придойдоха след януарските бури.

Във вторник Световната банка представи доклад за изпълнимостта на проект за строежа на канал, който да свързва Червено море с Мъртво море.

Идеята за свързването на двете морета съществува повече от век. Проектът обаче стана спешен, когато беше установено, че брегът на Мъртво море се отдръпва със скорост повече от метър годишно.

Пътят на водата към Мъртво море може да мине през Йордания. Проектът би струвал около 10 милиарда долара, като годишно по него ще преминават 2 милиарда кубични метра вода. Изпълнението му може да започне най-рано след 10 години.

Преди време експертите са алармирали, че северната част на морския басейн губи по 1,20 м вода всяка година. В същото време обаче, изключително изненадващо, южната част на басейна е изправена пред риск от преливане.

Мъртво море е прочута туристическа дестинация, но освен това водата му се използва и за индустриални цели. Натрупването на концентрирана сол по морското дъно води до постепенното повишаване на нивото на водата в южната част на морския басейн. Според последни сведения до 2017 г. лобитата на хотелите в южната част ще бъдат неизбежно наводнени. Мъртво море е популярна СПА дестинация и приходите от туризъм са от голямо значение за израелската икономика.