Цацаров негодува срещу сигнала на Мирослав Найденов

Най-доброто от печата

18-01-2013, 05:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той поиска отстраняването на видинската съдийка Анелия Рашева

Прехвърляне на огромна задача, която не е присъща на прокуратурата. Така обвинител №1 Сотир Цацаров коментира сигнала на министъра на земеделието Мирослав Найденов, в който се настоява за проверка на заменките на гори от 2003 г. досега.
“Прокуратурата е приемана като всеобхватен контролен орган, защото е най-удобно всичко да бъде прехвърлено, пък тя да го проверява”, заяви Цацаров. И призова институциите: “Дайте, като проверяваме нещо, да го правим като хората, а не просто да тънем в огромен обем работа.”
По думите му сигналът на Найденов е за 98 замени на гори. “Такава проверка изисква много време, а обществото едва ли ще ни го даде”, каза обвинител №1. На въпроса дали другите институции не злоупотребяват с изпращането на сигнали до прокуратурата, Цацаров отговори: “Това се опитвам да кажа. Не става дума да отбием тези сигнали, но дайте да си вършим работата в своите нормални правомощия.” Той заяви, че обвинението трябва да се съсредоточи върху конкретни дела и затова работи приоритетно по проверката за несебърските дюни.
Главният прокурор обеща до два дни да има развитие и по скандала със завършилото с оправдателни присъди дело за пране на пари по аферата “САПАРД”. По думите му тогава ще е ясно как казусът е бил разпределен на прокурора Стойчо Ненков, който не протестира оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков. Цацаров обяви още, че е внесено искане за възобновяване на делото.
Цацаров поиска отстраняването на видинската съдийка Анелия Рашева, обвинена за служебни злоупотреби и документни престъпления. Тя незаконно си е разпределяла дела