Безумие! Родителски тормоз над три деца

Общество

17-01-2013, 15:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не били стъпвали на училище никога

Три деца бяха отнети от баща им, който ги държал затворени в дома им в продължение на години, без да ги пуска на училище, предаде БТА.

След дългогодишни опити на институциите децата на Елена и Димитър Дюлгерови от село Дренов бяха настанени в Центрове от семеен тип със заповед на дирекция "Социално подпомагане", съобщи директорът Красимира Катева.

Това е станало във вторник, след като е бил получен сигнал от майката на децата. Тя е сигнализирала, че бащата извършва насилие върху децата.

Началникът на РПУ Ловеч е издал заповед за полицейска закрила на децата, а от дирекция "Социално подпомагане" заповед за извеждането им и молба към Районния съд в Ловеч за образуване на дело. Мярката е окончателна и не може да се обжалва.

Това не е първият опит на институциите да защитят децата, които са на възраст от 13 до 17 години. Те имат и сестра, която е 19-годишна. Четиримата никога не са посещавали училище и не са напускали дома си поради забрана на родителите им. Това потвърди и майката на децата Елена Дюлгерова, която от 13 години работи в чужбина и в момента е в Англия. До преди месеци тя е била на страната на бащата.

През 2009 г. Ловешкият окръжен съд е отхвърлил иск на Районна прокуратура за ограничаване на родителските права. След обжалване Върховният касационен съд е отменил решението и го е върнал за ново разглеждане от друг съдебен състав.

През 2011 г. след обжалване на решение на Районен съд - Ловеч, Окръжният съд е постановил ограничаване на родителските права на двамата родители и настаняването на децата в Център за настаняване от семеен тип, като е определен и режим за личен контакт с тях, съобщи председателят на Районния съд Георги Христов.
Това решение обаче до момента не е могло да бъде приведено в сила поради отпор от страна на родителите. На 16 февруари тази година е насрочено открито съдебно заседание, на което ще се реши какво ще се случи с децата занапред.