Между 100 и 200 хил. са хората с репродуктивни проблеми у нас

Мъжете не искат да повярват, че може и те са причината, карат само жената да се изследва

Между 100 000 и 200 000 са хората с репродуктивни проблеми в България, според различни статистики, заяви д-р Николай Лалев, директор на фонд "Асистирана репродукция".

Но не всички те имат нужда да минат към последната процедура, каквато е ин витрото, допълва той в интервю за Агенция "Фокус".

 

Около 30-40% от жените са извън фонда. Проблемите от страна на мъжа са:  недостатъчна оплодителна способност, а при жената - запушване на тръби, липса на тръби и неизяснени фактори, които могат да се установят, когато всичко е наред – както е по цял свят.

"Ако всичко е наред и пак не става, това са вече различни причини - имунологични, несъвместимост", допълни той.

Лалев посочи, че причината не е винаги само в жената или само в мъжа.

"Според световната статистиката се движим нормално и няма никакво изкривяване към някои от трите фактора. Когато двойката има проблеми повече от една година, незабавно трябва да се обърне за помощ и да иде в клиника, която се занимава точно с тези проблеми, а не да чакат с години, понеже с годините става все по-трудно", коментира специалистът.

"Проблемът е, че обикновено мъжете не искат да повярват, че може и те са причината, карат само жената да се изследва. Това води до по-голямо забавяне и до по-малка успеваемост", каза в заключение д-р Лалев.