Парламентът отложи задължителната забавачка, засега

Комисията по образование наново обсъжда спорния текст

Депутатите отложиха гласуването на спорните текстове за въвеждането на задължително предучилищно образование.

При вчерашните дебати по новия Закон за училищното и предучилищно образование депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова заяви, че ще внесе предложение за въвеждане на възможност родителите да избират между целодневен или индивидуален план на посещение в детска градина.

Днес депутатът от ГЕРБ Лилия Христова предложи да се отложи гледането на спорния член 4-ти от закона, който предвижда въвеждането на задължителното предучилищно образование.

"Семейството е най-важната единица, а детската градина надргажда детското развитие. Много от заболяванията в ранна детска възраст се откриват именно в детските градини. Децата, които посещават детски градини впоследствие се развиват по-добре в училище. Дете, което посещава детска градина, се учи по-добре да работи в екип. Малък е процентът на родителите, които не искат децата им да посещават детска градина", каза Христова.

Тя обяче обоснова отлагането на текста с това, че днес от 11.00 часа комисията по образование ще проведе заседание, на което да обсъди промените, които предлага колежката й Снежана Дукова.

Депутатите подкрепиха предложението й.

От БСП и ДПС поискаха отлагане на гласуването на целия Закон за училищното и предучилищното образование.

Лявата Валентина Богданова от КБ и Лютви Местан от ДПС посочиха, че законът трябва да бъде върнат за обсъждане в ресорната комисия, за да се постигне консенсус по спорните текстове, но предложението им не беше прието. Дебатът по закона продължава.