ДНК-то определя кой ще стане велик лидер

Най-доброто от печата

17-01-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Открит е генотип, наречен rs4950, който се асоциира с лидерските умения

Гените са тези, които определят кой ще стане велик лидер, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на последно британско проучване. Екип на лондонския "Юивърсити колидж" открил ген, който определя дали човек ще командва или ще бъде командван.

Учените изследвали ДНК проби от 4000 души и констатирали, че тези, които носят лидерския ген са с 25 процента по-големи шансове да заемат ръководни функции на работното място, предаде БТА.

"Открихме генотип, наречен rs4950, който се асоциира с лидерските умения и който се предава на следващите поколения", изтъкна ръководителят на изследването д-р Джан Иманюъл Де Нев.

Така че големите политически водачи, като Уинстън Чърчил, не са станали такива, а по-скоро са се родили такива. Но не всеки става водач, въпреки че половината от населението притежава подобно лидерско наследство. Тук важна роля играят опитът и обкръжението, които и до днес са важни за израстването на индивида.

Според Де Нев в близко бъдеще не е изключено компаниите да провеждат генетични тестове, за да установят на кои от служителите най-много би допадала лидерската роля в колектива. "Но това не трябва да се допуска поради етични съображения", смята ученият.

Екипът анализирал данните от две обширни проучвания, проведени в САЩ. Видни фигури, като Мартин Лутър Кинг, Ганди, Нелсън Мандела и Уинстън Чърчил със сигурност са били носители на rs4950, но на лидерите не всякога трябва да гледаме като на героични и порядъчни персони. Защото те могат да се появят и под формата на Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Чингис хан, които също са били видни водачи по свой начин.