Пушачите с партия

Слабаков се кани да поведе 2 млн. към урните

Партия на пушачите ще атакува парламента. Това ще стане, ако депутатите не отменят тютюневото вето, заплашиха от новоучредената гражданска организация "Национална асоциация на свободните".

"Не желаем да ставаме политици, но ако ни принудят, можем да прераснем в партия", закани се лидерът й Андрей Слабаков. Сдружението ще разчита на подкрепа от над 2 млн. българи.

В него участват още актьорът Джоко Росич, певците Хилда Казасян и Орлин Горанов, социологът Андрей Райчев, стилистката Кремена Халваджиян, проф. Милан Миланов от "Пирогов".

Те стягат нов протест срещу забраната на 1 февруари пред парламента. В същото време от НАС се обявиха за цялостна кампания срещу тютюнопушенето, насочена главно към младите.
Мишена на асоциацията ще са и други абсурдни закони.

"Забраната за пушене насърчава доносничеството и корупцията и ни връща в годините на сталинизма", убеден е Слабаков.
НАС ще се бори да се върне старият режим за пушене с отделни зали в заведенията. Според данни на асоциацията приходите от акциз в държавния бюджет от тютюневи изделия са скочили с 300 млн. лева. Което означава, че хората пушат повече въпреки забраната.
"Държавата се държи цинично, като прибира парите от акциза и дори дава 72 млн. лв. за субсидиране на тютюнопроизводителите. А в същото време забранява цигарите в заведенията, гневят се пушачите".
НАС настоява за промени и в закона за футболното хулиганство, както и премахване на господстващото положение на Топлофикация.