Депутатите в спор за 4-годишните

Най-доброто от печата

17-01-2013, 05:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обещават и т.нар. индивидуален план за обучение на 4-годишните

Въвеждането на задължителна детска градина за 4-годишните се превърна в първия препъникамък при приемането на новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Дебатът по него започна на второ четене в Народното събрание.
Депутатите от БСП и “Синята коалиция” скочиха срещу предложението за задължителен характер на детската градина. “Това е текст, който няма да работи. Вие дори не сте обяснили какво става с децата, които не отидат на градина. Ще глобявате родителите ли?”, запита Валя Богданова (БСП).

Според нейните колеги това предложение “било лъжицата катран в кацата с мед”. Най-активен в спора бе синият Мартин Димитров. Той неколкократно взе думата, за да се възмути от опита на държавата да взема решения за съдбата на децата вместо родителите им. “Вие тук в Народното събрание сте умни хора, но не съм съгласен да решавате кое е най-доброто за моето дете, което е на 4 години”, каза Димитров. От този момент малката Елиза стана основен пример в депутатския дебат за задължителната градина. Тя бе използвана както в посока защита на предложението, така и в обратната. “Този мач го играхме и за 5-годишните и резултатът е ясен - ние спечелихме. Законът дава възможност и основание на родителите да бъдат удовлетворени при избора за детето си”, каза Снежана Дукова от ГЕРБ. И напомни думите на зам.-министърката Милена Дамянова, че задължителната детска градина ще има няколко разновидности - целодневна, почасова и полудневна.

Самата Дамянова ден по-рано заяви по БНТ, че ще има и т.нар. индивидуален план за обучение на 4-годишните, който родителите ще имат право да изберат сами. Отстъплението от абсолютното задължение е както заради протести на родители, че така им се отнема правото на решение в семейството, така и заради съпротива в групата на ГЕРБ . По-късно стана ясно, че днес ще има извънредна образователна комисия, в която ще се уточни текстът за индивидуалното обучение. Родителите, които искат сами да образоват децата си, ще подават заявления в кметствата и ще получават и педагогически консултации.

Дебатът по темата в пленарната зала приключи просветният министър Сергей Игнатов. “Държавата има право на решение така, както е решила, че трябва да се ходи на училище, или преди - да се ходи в казарма”, каза той. Министърът подчерта, че никой няма да отнеме правата на семейството. “Говорим за детска градина, която ще бъде осигурена от държавата. И сега много от вас искат места за децата си в тях.” Той се обърна към Мартин Димитров: “Вашето семейство е избрало детето ви да е в детска градина. Аз като министър съм длъжен да знам къде са ви децата, г-н Димитров.” Просветният шеф не прие тезата, че промяната няма да проработи.

“В момента 80% от децата са в градините. С изменението този процент ще стане 87-92”, каза Игнатов. Той напомни, че последните международни изследвания са показали, че малчуганите, които са посещавали градини, имат с 50 точки по-висок резултат на тестовете за грамотност.
“Имаме рисков контингент и той не е само от роми. Ето защо като държава сме длъжни да покажем грижа”, поясни той. Гласуването по точката за задължителната градина за 4-годишните трябва да стане днес.

И Фандъкова в НС, агитира за закона

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е и зам.-шеф на ГЕРБ, изпрати тежката артилерия по въпросите на образованието - столичната кметица Йорданка Фандъкова, на заседание на парламентарната група във вторник вечерта. Тя трябвало да убеди депутатите да подкрепят Закона за предучилищното и училищното образование. С нея били просветният министър Сергей Игнатов и заместничката му Милена Дамянова.
Фандъкова призовала депутатите да гласуват като “един” по предложените от министерството текстове и най-вече за въвеждане на задължителна градина за 4-годишните.

Причината за появата на Фандъкова е, че неколцина депутати, начело с габровската избраница Галина Банковска, която е и зам.-шеф на ресорната комисия в НС, били против задължителната забавачка за 4-годишните хлапета. Тя успяла да убеди и шефа на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, че това ще удари сериозно по партията. Като започнала дискусията, Банковска демонстративно напуснала залата.
Фандъкова обаче подчертала, че въвеждането на задължителната детска градина е обещание на ГЕРБ. И ако не бъде изпълнено, ще е коз в ръцете на опозицията да говори, че за 4 години в просветата нищо не е свършено.
В защита на закона с порив се включила Снежана Дукова, която преди да стане депутатка, бе директорка на столичното 79-о СОУ “Индира Ганди”. Колеги, това е необходим текст, ако някой има да каже нещо против него, да го направи сега, или да замълчи завинаги, казала тя.


Законопроектът за училищното образование има няколко основни акцента:

-Образованието става задължително до 10-и клас;
-Гимназията се разделя на два етапа;
-Променят се видовете училища, като това касае най-вече приема в математическите гимназии. Тези от тях, които искат да имат прием в пети клас, стават обикновени училища със засилено изучаване на математика. А онези, които приемат след 8-и клас, ще се наричат гимназии;
- Дава се автономия на училищата да избират учебните планове, начина на преподаване и визията си за развитие. Това е най-атакуваната от БСП промяна с мотива, че системата не е готова за такава свобода;
- Изискванията към квалификацията на педагозите се повишава рязко, като се гарантира постепенна смяна на поколенията преподаватели;
- Гарантира се участието на родителите в целия образователен процес.