Едва 2% от родителите не искат четиригодишните на забавачка

Родителите обаче продължават да настояват да отпадне задължителното предучилищно образование

Само 1.9% от родителите не са съгласни децата на 4 години да ходят на детска градина.

"Към момента 80% от българските деца ходят на детска градина", пресметна министърът на образованието Сергей Игнатов при обсъждането в парламента на задължителния характер на предучилищната подготовка.

 

"Семействата постоянно поставят въпрос пред кметовете в цялата страна за места в детските градини. Детската градина няма за цел да замени семейството", категоричен бе той.

 

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че с въвеждането на задължителното предучилищно образование се цели приобщаване на децата, които остават извън образованието – деца от уязвими групи.

"Ние искаме грамотни българи", посочи тя.

Независимият депутат Стоян Иванов смята, че задължителното предучилищно образование е насочено към преодоляване на проблема с децата от малцинствата, които не знаят български. А Валентина Богданова от Коалиция за България заяви, че в закона не е записано какво се случва, когато едно дете не тръгне на 4 години на детска градина.

"Никъде няма ред, по който детето да се върне обратно в образованието. Ролята на семейството е незаменима", подчерта тя.

 

Парламентарната група на "Атака" се обяви твърдо против Законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Според лидера на националистите Волен Сидеров ГЕРБ упорито не иска да вкара вероучението в българското училище.

"Ние искаме то да бъде задължително изучаван предмет", допълни той.

Депутатите обсъждат предложението за задължителност на предучилищното образование. В закона, приет на второ четене в парламента, се предвижда предучилищното и училищното образование да са задължителни.

Родителите настояват да отпаднат текстовете за задължително предучилищно обучение на децата, навършили 4 години, днес едва двайсетина майки се събраха на рехав ротест пред НС.