Бойко си поиска втори мандат. Без коалиции!

Политика

16-01-2013, 14:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Май месец готови листите с депутатите, издъни ли се министър – излита, категоричен е премиерът

Нужен ни е втори мандат, за да си дооправим инфраструктурата, обяви в интервю за "Дарик" премиерът Бойко Борисов.

В него той допълва, че иска ГЕРБ да управлява следващите 4 години сама, без да се коалира, защото това е най-доброто за България.

"Това е най-доброто - да няма коалиция. Всички приказки за... Примерно в моето правителство 90% са експерти, не са и партийни членове. Какво по-експертно правителство ще направят? В същото време обаче имат цялата отговорност на партията за правителството. Ще правят широка коалиция... Нали правиха при Беров, нали правиха при Инджова, нали беше тройна коалиция. Сега за заменките, където са направили, защо не излезе някой и да каже: "Ние - примерно от ДПС - я направихме тази заменка" или "Ние от БСП" или "Ние от НДСВ"? Докато аз излизам и казвам да спрат дюните, да се спре Иракли. Защото ако не го спра, отговорността е моя. И сега нека отидат гражданството, прокурорите, екоорганизациите да видят първо екото защо не са протестирали, защо са пропуснали сроковете, да видят там, че вместо примерно осем строят 14 бунгала, затова сме ги спрели. Да видят закона. Но е спряно, защото нося отговорност", допълва той.

Казвате ли, че ако нямате нужното мнозинство и за правителство на малцинството, ще останете в опозиция и няма да правите коалиция?

Разбира се. Коалиция се прави само ако има ясна платформа на две партии, че могат да управляват заедно. Или три.

Не виждате такива партньори?

Нека първо хората се произнесат.

На същите ли лица ще заложите и при втори мандат, каквато заявка давате?

Ще направим промени.

Ще има ли хора, които няма да ги има в листите?

През май ще обявя листите и със сигурност ще има изненади.

И за министрите казвате същото или?

Разбира се, има още близо половин година до юли.

До края на мандата ще правите ли някакви промени в правителството?

Ако някой се издъни, разбира се.

Премиерът е категоричен обаче, че първо трябва да се направи инфраструктурата и икономиката, след това - трябва да се напълни хладилникът на българите.

"Ние имаме още много неща да им предадем в тяхна услуга: и АМ "Тракия" - последния лот, и "Струма" - два лота, и Гара Яна ще е готова - 12 км отсечка, няма да се бъхтят в задръстванията на Богров; отсечката Шумен-Белокопитово ще е готова; "Марици"-те вече са на чакъл, проходими. Вече и по последния лот на "Тракия" можеш да караш през цялата магистрала на чакъл. Така че се надявам сега, оправи ли се времето, бързичко да ги направим.

Сега започваме северната тангента на София, започваме отсечката от "Люлин" до бул. "Европа", по която сега е ад. Направихме метрото, направихме спортните зали. Спортната зала за 10 000 зрители в Пловдив ще стане готова. Виждате неща, за които хората са мечтали десетилетия и са си говорили само.

Господ здраве да дава на президента Барозу, на комисаря Хаан – сутринта като се събудя, първо се прекръствам за тях, после – за себе си. Те изплатиха всички пари на България по европейските програми. Виждате как градовете промениха облика си буквално за няколко години, много се промениха. И българите не само си вървят по улиците, а и 35,5 милиарда лева са спестени в банките, още толкова, близо 35 милиарда лева, са спестявания на фирми", казва още Бойко Борисов.