САЩ пред фалит през февруари

Най-доброто от печата

16-01-2013, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вашингтон отново на ръба на финансовата скала, ако не вдигне тавана на дълга

Американското правителство отново е изправено пред фалит, само седмици след като държавата едва избегна пропадането от "фискалната скала", което би повело икономиката към нова рецесия. Сега Белият дом е изправен пред трудна битка с републиканците за тавана на държавния дълг, който, ако не бъде вдигнат, държавата ще фалира.
Настоящият таван на дълга е 16,4 трилиона долара и се очаква да бъде достигнат още следващия месец. Ако не бъде вдигнат, държавата няма да може да продължи да обслужва плащанията си. Вдигането му обаче не се одобрява безусловно от всички и предстоят нови спорове.
Президентът на САЩ Барак Обама, шефът на Федералния резерв Бен Бернанке и министърът на финансите Тимъти Гайтнър заедно предупредиха републиканските си опоненти, че вдигането на тавана на дълга е жизненоважно за САЩ. От отсрещния лагер обаче заявиха, че то може да бъде договорено само ако с него вървят и бюджетни съкращения. Това изявление на шефа на републиканците в Конгреса Джон Бьонер вбеси президента Обама. На пресконференция в понеделник вечерта Обама заяви, че е абсурдно таванът на дълга да се използва като оръжие в преговорите за бюджетни съкращения. "Няма да получат откуп в замяна на това, да не унищожат икономиката", каза Обама. Предупреждение за възможния фалит отправи и Гайтнър в писмо до Бьонер.