Обявиха код жълто в 21 области

Региони

15-01-2013, 19:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очакват ни топли за зимата дни

Силен вятър ще има в Централна, Източна, Югозападна и Западна България

Жълт код е обявен в 21 области на Централна, Източна, Югозападна и Западна България за 16 януари, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила заради силен вятър в областите София град, Врачанска, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска и Пловдивска. В районите от областите, разположени северно от планините, ще духа фьонов вятър с пулсации 20-24 м/сек.

В по-голямата част от страната ще духа умерен, временно и силен южен вятър и температурите ще са по-високи от обичайните за сезона. Почти тихо и мъгливо ще остане в западните райони на Дунавската равнина и там дневните температури ще са близки до нулата. Преди обяд облачността ще бъде предимно значителна и на места ще има превалявания от дъжд, над 1200 метра от сняг. По-значителни валежи ще има в Рило-Родопската област, като там не е изключено и да прегърми.

Температурите ще са в широки граници – минималните от минус 1° в северозападните райони до 8°-9° на места в Източна България и северно от планините. Максималните температури ще бъдат от 1°-2° в северозападните райони до 15°-16° в местата с вятър.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.