ЕК пак с механизми срещу банковите кризи

Портфейл

15-01-2013, 16:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се предотвратят ли те в бъдеще?

Европейската комисия ще направи предложение за създаването на общ механизъм за разрешаване на банкови кризи, съобщи нейният председател Жозе Мануел Барозу.

 

Барозу, който говори пред Европейския парламент в Страсбург, е доволен от постигнатия компромис между европейските финансови министри за създаването на общ механизъм, за наблюдение на банките за еврозоната и другите държави членки на ЕС, които искат да участват в него.

 

Преговорите с парламента продължават и "се надявам, че последният етап от неговото приемане е въпрос на седмици, а не на месеци", посочи Барозу. Става дума за важен жалон по пътя към създаването на банковия съюз, който европейските ръководители се надяват да помогне за предотвратяването на кризи в бъдеще.

 

"След приемането на единния механизъм за наблюдение, Комисията ще направи законодателно предложение за единен механизъм за разрешаване на банкови кризи преди лятото. Смятам това за абсолютен приоритет", заяви Барозу.

 

Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние съобщи миналата седмица, че се надява законодателството за разрешаването на банкови кризи на национално ниво да бъде прието до края на юни, предаде АФП.

 

През юни, 2012 г. Комисията вече предложи план, който да избегне до колкото е възможно фалитите на банките. Този план ще бъде финансиран от кредиторите и акционерите, а не от данъкоплатците. Но той е само първи етап, защото трябва да бъде приведен в действие от всяка държава членка. Създаването на единен европейски механизъм трябва да позволи да се стигне по-далеч.