Богатите са стиснати, бедните – ларж. Доказано!

Портфейл

15-01-2013, 16:06

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ново проучване доказва, че израсналите в бедна среда деца са по-склонни на прибързани харчове

Хората, израснали относително бедно, са по-склонни да харчат парите си през трудни времена, доказва ново проучване, публикувано в списание Psychological Science.

Американски учени открили, че икономическите обстоятелства, в които хората са израснали, имат значителен ефект върху техните стратегии за справяне с рецесията.

 

Проучване от университета в Минесота, показва, че хората, които са израснали бедни били по-склонни да „харчат, харчат, харчат” по време на криза, докато тези, израснали в заможни семейства са по-склонни да спестяват пари, съобщи „Дейли мейл”.

 

Научните изследвания също сочат, че понякога е по-добре да бъдеш импулсивен, отколкото прекалено предпазлив.

 

Владас Грискевициус, професор в училището по мениджмънт – "Карлсон", в Минесота, смята, че стратегията, която човек прилага, когато времената са трудни, поне от части се дължи на средата му през детството.

Професорът и неговите учени установили, че децата, израснали сред непредвидими тежки условия – като например бедност – ще вземат „бързи” решения, ще се фокусират върху посредствените печалби и ще пренебрегнат дългосрочните.

 

А децата, които са израснали в по-предвидими, комфортни условия, ще се придържат към „по-бавна” стратегия, като по този начин се отказват от незабавните удовлетворения в усилията за увеличаване на бъдещите ползи.

 

„Дейли мейл” пише за два експеримента, в които изследователите заставили половината от участниците да мислят за икономическата рецесия. Те изпълнили задачи, свързани с поемането на риск и вземането на импулсивни решения. Участниците израснали в бедност, отговорили на сигналите за рецесия с по-импулсивни, по-рисковани реакции. Те също така били по-бързи при подхода си към луксозни изкушения.

 

От друга страна, участниците, израснали в по-заможна среда, отговорили на сигналите на рецесията по-малко рисковано, по-малко импулсивно. Те били по-въздържани при подхода си към луксозните стоки.

 

Професор Грискевициус и неговите учени направили и трети експеримент, който доказва, че стресът в заобикалящата ни среда - като например тези, свързани с бедността - също е фактор.

 

Тези изследвания показват, че нашата ранна детска среда може да определя стратегията ни за оцеляване в рецесия.