bTV дължат над 2,5 млн. лева за авторски права, Булсатком въобще не плаща

Медия и оператор парадоксално спорят за съдържание, което и двете страни нямат право да ползват, казват от Музикаутор

В скандала между bTV Media Group и Булсатком се намеси и трета страна, която прави търговския спор повече от комичен. Оказва се, че и двете страни спорят за авторско съдържание, което нямат право да ползват.

 

Това е един от най- емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, твърдят от Музикаутор.  Според експертите по авторско право казусът между бТВ Медия Груп и Булсатком е „избирателно” позоваване на закона.

Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между телевизията и Булсатком е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре - едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права. Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават, казват от сдружението.

Според техните данни, bTV Media Group дължи над 2,5 милиона лева за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона трябва да превежда на сдружението за колективно управление на авторските права съответните отчисления.

Парадоксално е,че bTV беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към Музикаутор, допълват от Музикаутор.

От друга страна според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, в която членува и бТВ, кабелните оператори като Булсатком отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%. Но за притежателите на авторските права за сега те не отделят нищо.

И така докато bTV е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават и препродават телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права.

"Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права представлявани от Музикаутор на територията на България и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред", категоричен е Ясен Козев, Председател на Управителния съвет на Музикаутор.