Награда за примирието: Дадоха на Йоджалан телевизор в килията

Досега лидерът на кюрдите можеше само да слуша радио

Осъденият на доживотен затвор лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан ще може да гледа телевизия в килията си за пръв път, откакто беше вкаран в затвора преди 14 години, съобщи АФП.

"За Йоджалан няма специални програми. Той има достъп до същите канали, които хващат и другите килии", уточни министърът на правосъдието Садулах Ергин.

Преди това на кюрдския водач му бе позволено само да слуша радио в килията си на остров Имрали.

Както е известно преди по-малко от седмица турските власти и намиращият се в затвора лидер на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан се споразумяха за спиране на враждебните действия, които започнаха през 1984 г. и продължават до днес.

Телевизия НТВ и вестник "Радикал" информират, без да уточняват източниците си, че споразумението от няколко етапа предвижда прекратяване на атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК) в замяна на реформа на турската държава, която да увеличи правата на кюрдското малцинство.

Йоджалан беше осъден за държавна измяна и получи смъртна присъда чрез обесване през 1999 г., но тя беше променена на доживотен затвор през 2002 г., след като Анкара се отказа от смъртното наказание.