6 гилзи, пет тела и един убиец – бащата Васил Савов

Състоянието на психичноболния младеж, отключила агресията, довела до кървавия ад в "Гоце Делчев"

Кървавата драма в столичния квартал "Гоце Делчев" не може да е плод на психичноболен, тя е добре обмислен разстрел, коментира пред БНР зам.-директорът на Института по психология на МВР Росен Йорданов.

По думите му анализите сочат бащата Васил Савов като извършител на жестокото петорното убийство в столичния квартал.

До момента криминалистите са открили общо 6 гилзи. Пет от тях - в телата на застреляните, а шестият куршум вероятно е рикоширал в една от стените в апартамента.

По ръцете на 4 от убитите са открити следи от барут. Експертизата е доказала, че само по ръцете на големия син няма такива.

Към момента се изключва версията външен човек да е извършил убийствата, след което да е избягал.

Според Росен Йорданов, липсата на реален регистър на психичноболните у нас занижава контрола при получаване на оръжие, както и че в семейство Савови със сигурност е имало напрежение.

"Тези хора дълго време са се опитвали да се справят. Тази агресия, която виждаме, е агресия от отчаяние, от безсилие, от трудностите, които са преживели", допълни той.

Психологът не изключи и през годините да е имало различно отношение към двете деца в семейството - Георги и големият Владимир, който е страдал от психично заболяване.

Според проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия, най-вероятно състоянието на болното момче, е отключило афекта у бащата.

По думите й, за всички пациенти с психични проблеми, които са извън болничните заведения, трябва да се предостави по-добра грижа.

Тя отчете още, че от 2001 година няма задължителна диспанзеризация на психичноболните у нас.

"Трябва да има регистър на психичноболните, но не всички трябва да имат достъп до тази информация", категорична бе проф. Миланова.