Конкурси в министерства засичат фалшиви дипломи

Най-доброто от печата

15-01-2013, 07:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-малко са ментетата от архитектурата.

Проверяват се дипломите за висше образование на 250 митничари, обяви преди дни финансовият министър Симеон Дянков. Някои са взели документ за магистри, преди да завършат за бакалавър, други взели дипломи чак от Катар, посочи министърът.
Как се хващат фалшивите дипломи в България?

Оказа се, че подправените документи най-често се засичат при конкурси за кандидатстване за работа, участие в обществени поръчки или при сигнал от конкуренти. Фалшива диплома за магистър по електроинженерство хванаха в Техническия университет в София.

От земеделското министерство изпратили запитване до ръководството на вуза има ли мъж, завършил специалността, и изпратили фотокопие на документа. Опитът за фалшификация веднага лъснал. Поводът за проверката пък бил кандидатстване за работа на отговорен пост по поддръжката във ведомството. Друг хитрец се пробвал за място, на което да има право да изпитва инструктори за шофьорски курсове.

Хващаме фалшиви дипломи от всички специалности, някои подозрения идват при тръжни процедури по обществени поръчки за строителство и проектиране от страна на конкурентите, допълва ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Красимир Петров. Най-малко са ментетата от архитектурата. Най-често фалшификаторите си позволяват да правят дипломи в областта на строителството на сгради и съоръжения, на пътища и жп линии. По-рядко - за геодезия и хидротехническо строителство.

В министерството на образованието има информация за периода от 1 януари до 18 декември 2012 г. за 20 неистински документа, издадени от името на наши висши училища, съобщи Мария Фъртунова, шеф на дирекция "Висше образование". От тях 18 са дипломи за висше образование за различни образователно-квалификационни степени, 1 свидетелство за призната специалност в здравеопазването и 1 удостоверение за доказване на обучение в даден университет.

Запитване дали дипломата му е истинска пратили от агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство. Младежът представил документ, че е магистър от факултета по комуникационна техника и технологии на ТУ.
Залавянето е много лесно, опитите за измама не си струват усилието, обяснява проф. Георги Михов, зам.-ректор по учебната дейност. Проверява се номерът, серията, датата на издаване, регистрационният номер на дипломата. Сверяват се и оценките в главната книга.

Дипломите са по няколко от Медицинския университет, от ТУ, от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, от Медицинския университет в Пловдив, от Бургаския свободен университет, от Стопанската академия в Свищов.
Свидетелството за призната специалност е издадено от името на Медицинския университет в София, удостоверението - от името на Минно-геоложкия университет.