"Зачита се" по физкултура, музика и рисуване

Най-доброто от печата

15-01-2013, 06:34

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестниците днес, 15 януари

Да няма оценка по физкултура, музика и изобразително изкуство, а тези предмети да се вземат само със "зачита се". За това ще се борят депутатите от ГЕРБ Йоана Кирова, Даниела Миткова и Диан Червенкондев, информира "24 часа".

Промените в Закона за средното образование, в които те лобират да се запише такава поправка, влизат на първо четене в парламента тази седмица.

24 май може да се стане двоен празник за учителите. Тогава се очаква ново повишение на техните заплати. Новината съобщава пред "Стандарт" просветният министър Сергей Игнатов. Всичко ще зависи от приходите, които ще постъпят в бюджета до април-май.

"Ако се появят някакви допълнителни пари в държавата, част от тях ще отидат отново за образованието", обещава министърът.

Преди дни България прие нова оперативна програма "Наука и образование.

"Тя налага нова визия за развитието ни поне до 2030 година, в която едни от основните приоритети са науката и образованието. Заложена е схема от предучилищното, през училищното и висшето образование до развитието на научните центрове. Всички са като скачени съдове. След пет или десет години бих искал нашето предучилищно и училищно образование да са като във Финландия днес. А управлението на висшето образование да е като в САЩ. Това са най-добрите образци. До 2020 година е усвояването на парите, но резултатът ще дойде до 25-30-та година", разяснява още Игнатов.

По думите му пропастта между учителите и университетските преподаватели трябва да изчезне.

"Затова първо в закона ние създаваме условия средното образование да се доближи до висшето, университетите да акредитират курсове, младите преподаватели от вузовете да влизат в класните стаи, посочва още Игнатов.

"Ще браним розата докрай", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ. В медийното пространство на Европа беше разпространена новината, че розовото масло и лавандулата ще бъдат обявени за алергенни от Научния комитет по безопасност на потребителите в Европейския съвет.

"Сега е моментът да изпреварим събитията и да зададем въпроси към Европейската комисия /ЕК/ какво точно се случва. Защото факт е, че до този момент няма никаква официална информация по случая от ЕК, а само публикации в различни медии", изтъква Габриел.

Според нея на този етап българските производители нямат повод за безпокойство, защото няма никакъв официален доклад.