Купувавачът на ВМЗ – Сопот даде заден (+)

Лидерът на КНСБ предлага заводът да се слее с ТЕРЕМ ЕАД

Има индикации, че евентуалният купувач на ВМЗ – Сопот ще се откаже от сделката, каза по обяд президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в Пловдив. В късния следобед стана ясно, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е прекратила процедурата за приватизация на "ВМЗ - Сопот".
Причина за това е, че единственият останал кандидат за покупка на държавното предприятие - "Емко", е внесъл в деловодството на агенцията само обвързваща оферта в крайния срок – днеяният ден до 15 часа, но не и изискуемия депозит за участие от 3 млн. евро. Той е задължително условие за участие, а и за отваряне на офертата.

По думите на Димитров независимо дали ще има оферта или не, държавата трябва да подсигури минималното заплащане на работниците – 60 % от заплатите им.

Лидерът на КНСБ даде за пример за добре работещо предприятие ТЕРЕМ ЕАД, което преди години също е било в затруднено положение. Компанията ремонтира танкове, кораби, самолети и изработва резервни части за бронирани машини. Благодарение на адекватната реакция на държавата, акционерното дружество е спасено и в края на миналта година е декларирало 8 млн. лева печалба. Сега там работят около 240 души. Димитров предлага да се помисли за сливане на ВМЗ-Сопот с друго държавно предприятие като ТЕРЕМ ЕАД и да се гарантира заетостта на работниците.

Купуването на Вазовските железници не е единственото решение на ситуацията и собственикът - държавата трябва да помосли какво може да направи, ако купувачът се откаже, категоричен е Димитров.

Припомняме, че евентуалният купувач на Вазовските заводи настоя за масови съкращения на работниците в случай, че сделката се осъществи - от 3200 на работа да останат едва 1200 оръжейници. "Има много неизвестни при сделката на държавата с ЕМКО ЕООД. Например каква ще е технологията на производство и за какви клиенти ще работи предприятието", смята Димитров.