Тютюневата реколта спада, цените се вдигат

Портфейл

14-01-2013, 14:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тютюневата реколта у нас отчете спад от 30% заради сушата през 2012

В България реколта 2012 е със спад от 30% поради сушата през годината, коментира Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010, на заседание на Европейската асоциация на тютюнопроизводители в Париж, по повод тютюнопроизводството от изминалата година и предвижданото производство за следващата година.

 

Филев уточни, че цените са скочили с 20%, тъй като "от две години работим в  условия на либерализиран пазар". По негови думи, през 2012 година са произведени 23 хиляди тона тютюн от 4-те вида.

 

"Имаме работна група, сформирана от представители на Министерството на земеделието и представители от Института по тютюн, която продължава да работи по Закона за тютюна и тютюневи изделия. Тя има за цел да промени частта от закона за договориране на продукцията", обясни той.

 

Идеята е през следващата година, да се увеличи производството на тютюн, особено на ориенталския но това ще зависи от новата бюджетна рамка и от новата Обща селскостопанска политика на ЕС.


Филев посочи, че в България няма национални доплащания за тютюнопроизводителите.

"Тази година са произведени около 6 хиляди тона "Виржиния" и това е въпрос на бизнес, тъй като се произвежда от 63 фирми, а ние залагаме на социалната политика, от която са засегнати около 200 хиляди тютюнопроизводители в България", посочи още Филев.