Гугушева отърва проверката от дисципа на ВСС

Висшите магистратите не откриха доказателства за далавери

Към момента на базата на събраните до момента данни липсват безспорни доказателства за извършени от прокурор Галя Гугушева дисциплинарни нарушения, обяви председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

По думите му решението да не бъде образувано дисциплинарно производство ресорната комисия е взела след продължителен дебат.

7 от членовете на комисията смятат, че няма нарушения, един се е въздържал, един е бил против.

Именно Тодоров е гласувал против най-вече заради изявленията на Гугушева пред медиите, които според него не кореспондират с други нейни изявления.

"Дано този случай действа като превенция по отношение на други хора, които искат да се развиват кариерно и за цялостния им начин на живот и публично поведение – човек трябва да е премерен в приказките си", каза Тодоров.

За него е пределно ясно, че такова решение ще доведе до недобро отношение към комисията.

Той уточни, че все още се правят проверки и ако резултатът от тях бъде друг, то не отпада възможността Етичната комисия към ВСС да се самосезира и да извърши нова проверка.

Така например се чакат резултатите от проверката, която НАП прави, уточни той.

Bulgariautre.bg припомня, че на 10 декември Галя Гугушева официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС.

След това стана ясно, че и. д. главният прокурор тогава Бойко Найденов е разпоредил пълна проверка на Гугушева, след като тя настоя да й се направи проверка във връзка с изнесените публикации в медиите.

Става въпрос за подаден сигнал от пловдивския адвокат и преподавател Петър Ванев за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

От НАП също започнаха проверка, за да установят доколко притежаваното от Гугушева имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи.

Решението да оттегли кандидатурата си пък Гугушева взе след официалното становище на ПГ на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация за КС.