Бум на недоносени бебета

Мисия Пловдив

14-01-2013, 13:21

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тревога! Пловдив първи по недоносени бебета

Със средства от зимната пързалка на пл. "Централен" ще се закупи животоспасяваща апаратура

Отделението по неонатология в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ “Свети Георги” ще получи апаратура от“Галакси Пропърти Груп”. Средствата са събрани от целия сезон на функционирането на зимната пързалка на Центъра.

В медицинското звено се полагат грижи за болните новородени или тези, които се нуждаят от специални грижи заради недоносеност и ниско тегло при раждане.

Близо двойно се е увеличил броят на децата, които се раждат недоносени. Към момента те са около 12% от всички новородени в страната. Недоносеността в България е повече от два пъти по-висока в сравнение с тази в други европейски страни. Причина за това според специалистите е, че голяма част от майките са в невръстна възраст, а други са над 40 години. Други фактори са ниската здравна култура на бъдещите родилки, недостатъчното наблюдение на бременността, различни инфекции, както и многоплодните бременности.

Тенденцията за увеличаване на броя на недоносените бебета се наблюдава и в Пловдив и Южен Централен район, който се обслужва от УМБАЛ „Свети Георги”. Над 300 бебета са настанени в интензивния сектор през миналата година. В клиниката се приемат и бебета от други лечебни заведения, които не разполагат с необходимата апаратура и персонал.