"Белене" ще струва над 20 млрд. евро, категоричен е Костов

Политика

14-01-2013, 10:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За каквото и да се хванем от думите на Станишев, нямаме отговор

Лидерът на ДСБ Иван Костов оспори казаното от лидера на БСП Сергей Станишев че АЕЦ "Белене" ще струва не повече от 6,2 милиарда евро.

"Но това е само реакторите", категоричен бе Костов.

"Освен тях трябва да се построят хранилище за тръбата на радиоактивно гориво. Освен това трябва да се изгради инфраструктура за приблизително 2 милиарда евро. Нови далекопроводи, защото там няма как да се свържат с централата. Тоест всички разходи обобщени са 20 и, надхвърлят 20 милиарда във всички случаи по всички оценки. За каквото и да се хванем от казаното от господин Сергей Станишев, ние не получаваме отговор", каза още Костов.

"Поискахме да се сблъскваме с най-силните привърженици на ядрената енергетика, за да им обясним, че всъщност референдумът не е „за” или „против” развитието на ядрена енергетика в България, а „за” или „против” строителството на АЕЦ „Белене” – нова ядрена електроцентрала.

И основното ни послание беше да им кажем, че ако по някакъв начин се намери стратегически инвеститор и се появят тези нови 2000 мегавата мощност в „Белене” ще трябва да бъдат постепенно изведени от експлоатация централите в „Козлодуй” и това беше прието от хората, които накрая казваха: Ти кажи за какво си – за „Белене” или за „Козлодуй” – така преведоха дебата", допълни още Костов.