Дянков замрази заплатата на Борисов

Политика

14-01-2013, 08:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дянков вдига премиерската и президентската заплати на 8000 лв.

Няма да се увеличи сега, а следващият мандат, отсече министърът

Законопроектът за заплатите на високите постове няма да влезе в този мандат, заяви категорично вицепремиерът Симеон Дянко.

"Законопроектът е готов още от април миналата година, отлежаващ и както върви ще отлежава до следващ мандат. Няма да влиза в парламента в рамките на този ни мандат", категоричен бе той пред БНТ.

По думите му това е третият законопроект в административната реформа.

"Третият закон беше за политическите кабинети за министерствата, кметствата, но съзнаваме, че не е сега моментът да се говори за вдигане на заплатите на тези управници и ще изчакаме по-добри времена. На това се възпротиви още април-май премиерът с думите: да изчакаме да вдигнем всички доходи и тогава да вдигаме доходите на премиера, президента и т.н.", добави Дянков.

Само преди дни стана ясно, че финансист №1 планира тримата първи в държавата - премиерът, президентът и председателят на парламента, да се разписват срещу 8000 лв. на месец.

Дянков поиска рязко увеличаване и на заплатите на вицепрезидента и на вицепремиера - те ще получават между 5000 и 6000 лева. Министри, кметове и областни управители пък ще взимат месечно по 4000 лв.

Днес Дянков повтори, че това решение е било подготвено още през април миналата година, но засега е стопирано за по-добри времена.

"Факт е, че от април ще вдигнем пенсиите, надяваме се още допълнителни доходи да можем да вдигнем", посочи той.

За демографския проблем в България министърът каза, че не е склонен да се съгласи за семейно подоходно облагане.

"Това е грешна политика. Виждал съм какво стимулира раждаемостта. В този сектор не става въпрос за пари. Решението да имаш второ дете по никакъв начин, в която и да е държава не е свързано с това колко пари получаваш ако имаш второ или трето дете. Това е свързано с това колко лесно на теб ти е да поддържаш по-голямо семейство. Трябва да помагаме на семействата, не директно: дайте повече пари за всяко дете, а държавата да поема повече от разходите за самото отглеждане и израстване на тези деца. Това е пътят за мен", подчерта Симеон Дянков.