Крива или права е Гугушева? Разбираме днес от ВСС

Магистратите вадят на бял свят фактите около фирмите на семейството й

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) комисията трябва да вземе днес окончателното си решение дали да започне дисциплинарно производство за нарушаване на етичните норми от страна на неуспелия кандидат за КС Галя Гугушева.

В понеделник ще се проведе първото заседание на комисията за 2013 година. Работната група в състав Мария Кузманова, Галя Георгиева и Галина Карагьозова трябва да предостави на целия състав на комисията допълнителните факти и обстоятелства около Гугушева и фирмите, свързани с членовете на нейното семейство.

На последното заседание на комисията, проведено през 2012 година, Етичната комисия прие, че има още неща, които да се изясняват по казуса "Гугушева".

На 17 декември миналата година председателят на комисията Ясен Тодоров коментира: "За мен има някои неща, които са доста спорни от етична гледна точка. Има съмнения, които аз за себе си не мога да изясня".

Според него трябва да се завишат критериите към всички заместници на административните ръководители в съдебната система.

Седмица по-рано Гугушева официално оттегли кандидатурата си за конституционен съдия, издигната от СДС. След това стана ясно, че и. д. тогава главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил пълна проверка на Гугушева, а ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов внесе във ВСС предложение за освобождаване на Галя Гугушева като зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и преназначаването й като редови прокурор.

Решението си да оттегли кандидатурата си пък Гугушева взе след официалното становище на ПГ на ГЕРБ, че няма да подкрепи нейната номинация.