4000 бебчета ин-витро проплакаха през 2012 г.

Общество

13-01-2013, 15:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

15 милиона лева са отделените средства за тази година

4000 бебета са родени през 2012 година по метода ин-витро.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след откриването на Многопрофилна болница за женско здраве „Надежда” в София.

Имаше смисъл да направим промяна в Закона за здравното осигуряване и да гарантираме шанс за дете за всички двойки с репродуктивни проблеми, каза Атанасова.

Тя уточни, че предстои подписването на договорите между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК.

"С Бюджет 2013 стана възможно и ин-витро процедурите да се плащат от касата. Средствата, които са отделени за ин-витро за тази година, са 15 млн. лв. Досега се поемаха от държавния бюджет и кешови плащания. Нищо не се променя в работата относно ин-витро процедурите. Ще се запази функцията на Фонда за асистирана репродукция. Там ще се подават молбите. Там те ще се оценяват от експерти. След това ще се препращат към НЗОК, с която лечебното заведение има договор. Сменя се само платецът на средствата – не Министерството на здравеопазването, а НЗОК", обясни министърката и припомни, че традиционно договорите между лечебните заведения и касата се подписват през месец февруари.
Директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев каза, че ще има достатъчно финансиране за 2013 г., договорите ще бъдат сключени.