Младите в София - готови за референдума

Мисия София

13-01-2013, 15:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Огромна част от хората между 18 и 39 години искат да бъде чут гласът им

89% от младите хора в София са готови да вземат участие на предстоящия референдум за развитие на ядрената енергетика. Това показват данните от анкетно проучване, направено от Асоциация "Студентско медийно общество" (АСМО).

Анкетата на АСМО е направена в социалната мрежа Фейсбук, а целта е да се проучат мненията на около 600 000 души на възраст между 18 и 39 години, обясни Калин Стоев, член на УС на асоциацията. До момента анкетата са разгледали 370 000 души, а на въпросите са отговорили 650 от тях. Според временните резултати на АСМО до момента 57.6% от участващите са обявили, че ще гласуват със "за" на предстоящия референдум, а 42.4% - "против". Анкетата ще продължи до 24 януари.

По информация на Стоев като причина за желание да се включат в референдума хората са посочили причини като желание да се чуе гласът им, възвръщане на енергийната независимост и това, че референдумът е отражение на демокрацията. Няма да даваме лично мнение дали е добре да се изгражда атомна централа, просто искаме да дадем на хората поле за размисъл, допълни го Иван Владимиров, изпълнителен директор на асоциация.

Човек трябва да намери сам нужната му информация, ако ние предоставяме информация по въпроса ще се създадат предпоставки за това да влияем на избора на хората, разясни Камен Лисичкин, член на УС на АСМО. По неговите наблюдения с течението на процеса на дискутиране участниците стават по-информирани, хората не отговарят само с "да" и "не", или че ще гласуват на референдума само за да упражнят правото си на вот.