Диета с алкохол пълни токсикологииите

Най-доброто от печата

13-01-2013, 08:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мъже развиват анорексия в подкрепа на гладуващите си гаджета

Диета с алкохол вкарва в токсикологиите млади жени, решили да свалят килограми, съобщиха пред „Монитор” лекари от големи многопрофилни болници в страната.
Става дума за последователки на популярната в последните месеци в САЩ и Канада „дрънкорексия”, която навлиза у нас чрез интернет медиите. С този термин медиците вече наричат не само модата да се отслабва с пиячка, но и състоянието на алкохолна зависимост, в която изпадат нейните последователи.
Докато в чужбина за диетата се използват предимно уиски и водка, у нас с цел отслабване се набляга на бялото вино, а храната се отказва напълно, обясни зам. -председателят на Българското дружество по диететика и преподавател в Медицинския университет в София проф. Донка Байкова.
Жените предпочитали да отслабват с алкохол, тъй като с него поглъщали по-малко калории, отколкото с яденето, и така си осигурявали енергия за извършване на всекидневните задължения. От липсата на храна за преработване пък коремите бързо се прибирали.
Диетата обаче е изключително вредна
тъй като калориите в алкохола, които се наричат празни калории, не са пълноценни. Те дават енергия, но не предоставят никаква хранителна плътност, тъй като в тях няма хранителни вещества, обясни професорката. Организмът на практикуващите „дрънкорексия” започва да се трови от токсичните вещества, което рязко увеличава риска от алкохолизъм и натравяне.
Схеми за прилагане на диетата с водка, уиски и вино се обменят във форумите, посещавани най-вече от жени, показа проверка на „Монитор”. Участничките в тях дори споделят, че за две седмици с по 100 милилитра водка или половин бутилка бяло вино, но без никакво хранене, са стопили до 15 килограма.
16 на сто от жените само в щата Мисури в САЩ отслабват, като се наливат с алкохол и не слагат в устата си нито залък. Тази практика се среща три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. У нас все още няма данни колко са се пристрастили към тази диета, но случаите стават все повече, заключи проф. Байкова.
Хранене със сонда през носа е другият модерен начин за сваляне на килограми, особено след Коледа и Нова година, съобщиха още диетолозите. Този метод е по-слабо разпространен у нас, отколкото диетата с алкохол. Чрез него маниачките на тема стройна фигура вливат през носа си глюкозни разтвори за да не бъдат коремите им релефни.
Този метод е изключително опасен, тъй като стомахът и червата нямат храна за преработване, а това може да доведе до развиване на аномалии, които се отстраняват само оперативно, обясни проф. Донка Байкова. Тя предупреди също, че все повече мъже развиват анорексия в последните година-две, след като са започнали диети заедно със съпругите и приятелките си, за да ги подкрепят. В момента професорката лекува три двойки, които са се довели до кожа и кости след като отказали храната. 17-годишен ученик от Перник, висок 1,78 м, се е докарал до 44 кг, след като престанал да се храни от солидарност към половинката си, която пък се стопила до 40 кг. В момента проф. Байкова се бори и за живота на 26-годишна столичанка с ръст 1,65 м, която тежи едва 25 кг. Наш студент в Германия пък е прекъснал следването си и се е върнал в София за лечение, след като развил остра анорексия след тридневна диета на своя глава за детоксикация. Младежът, който е на 23-години и е висок 1,76 м, карал 3 дни само на сокове, а след това организмът му отказал да приема храна. Сега той тежи 41 кг.