Попски удари под кръста за патриарх

Най-доброто от печата

13-01-2013, 09:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свещеници на бунт, блокират избора на делегати за събора

Попски удари под кръста със заговори по лагери. Така тръгна "подготовката" на избор на софийските делегати, които ще избират патриарх на 24 февруари. Неразбориите могат да доведат до оспорване на легитимността на делегатите от Софийско. Това неизбежно ще доведе и до оспорване на техния глас при избора на нов патриарх. Повод за раздорите се оказа Годечката духовна околия, която в момента няма архиерейски наместник. И затова от нея няма излъчени епархийски избиратели. Това потвърди пред "Стандарт" отец Петър от Самоков. Викарият на Софийска епархия епископ Йоан обаче изрично е направил запитване по казуса до Светия синод. Оттам са наредили форумът да се проведе без делегати от Годечка околия. Тя е била управлявана от разколнците и все още е извън лоното на православната ни църква, поради което и няма свой архиерейски наместник.
Това обаче не удовлетворява част от духовенството в софийската митрополия. В петък архиерейските наместници отказаха да подпишат предложената им от и. д. патриарх Кирил, който е и временен столичен митрополит, листа с кандидатите за делегати. Те се оплакаха, че са били заплашвани с църковно наказание, ако не сложат подписите си под документа. Въпреки това част от тях са решили да бойкотират днешния вот. Бунтарите са от трите духовни околии - Ихтиман, Трън и Самоков. Наместниците на Дупница, Кюстендил и Радомир обаче ще доведат своите представители. Всичко това е насочено срещу дядо Кирил и е бунт на "старшини срещу генерал", коментираха за "Стандарт" свещеници, които засега се държат настрана от воюващите лобита.
Архиерейският наместник в Радомир отец Иван отказа информация с краткото изречение - "Това не е ваша работа!". Старшите свещеници от Дупница и Кюстендил пък бяха включили телефоните си на гласова поща. Техният колега от Ихтиман отец Йосиф също бе лаконичен: "Без коментар".
Викарият на Софийска епархия - епископ Йоан - също не вдигаше мобилния си телефон.
От омагьосания кръг има два изхода, твърдят експерти. Единият е дядо Кирил да назначи незабавно архиерейски наместник в Годеч, който да проведе местните избори. Другият е Светият синод да определи друг митрополит, който временно да управлява софийската епархия и да проведе наново избора за делегати за събора.