Искат стерилизация за ромките в Румъния, наградата - 68 евро

Свят

12-01-2013, 12:48

Снимка:

архив,БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Властите започнаха разследване след призива на екстремистка групировка

Румънското правосъдие стартира разследване след призив на екстремистка групировка в подкрепа на стерилизирането на циганките.

Прокуратурата на Тимишоара ще разследва факти за "насърчаване на фашистка и расистка идеология чрез публична пропаганда", заявили прокурори за агенцията.

През седмицата националистическата екстремистка групировка НАТ88 в Тимишоара, която има няколко десетки членове, обяви на своя интернет сайт, че ще даде награда от 300 леи (68 евро) на всяка циганка от района на Банат, която представи медицинско свидетелство, че доброволно се е подложила на операция за стерилизиране през 2013 г.

Групата оправдава акцията си, обвинявайки членове на циганската общност в "насилствени нападения".

Институтът Ели Визел за изследвания върху холокоста в Румъния, главната неправителствена организация за защита на ромите в Румъния Romani CRISS и Центърът за борба срещу антисемитизма изобличиха призива като посегателство върху демократичните принципи и поискаха румънското правосъдие да се задейства.

Циганското малцинство в Румъния, което официално наброява 620 000 души, но реално е между 1,2 -1,5 милиона, живее в бедност и е подложено на силна дискриминация на пазара на труда и в системата на здравеопазването.