Дянков иска данъчните да имат право да обискират и разпитват

Най-доброто от печата

12-01-2013, 08:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Финансовото министерство предлага ревизорите на НАП да бъдат като разследващи органи в неотложни случаи

В края на мандата финансовото министерство предлага на Министерския съвет и парламента важни промени в правомощията на Националната агенция по приходите. От екипа на Симеон Дянков предлагат данъчните да получат права на разследващи органи в неотложни случаи, в които са налице данни за укриване на факти или явно се пречи на течаща ревизия. Така ревизорите ще могат да провеждат разпити, да извършват огледи и претърсване на помещения, да изземват документи.

Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Данъчно-осигурителния кодекс, публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. От текстовете става ясно, че МФ се надява новите текстове да влязат в сила от 1 април 2013 г.

За разлика от агенция "Митници", която получи разследващи функции в началото на 2012 г., данъчните няма да имат официално статут на разследващи органи. В отделни случаи обаче те ще могат да прилагат част от способите за доказване, които прилагат разследващите органи. Данъчните ще имат право да извършват разпити, огледи, да претърсват помещения на фирми, включително и местата, в които се държат пари и материални ценности, да търсят доказателства в превозни средства. Те ще могат и да изземват счетоводни, търговски и други документи. При извършването на обиски в проверяваните обекти обаче те ще трябва задължително да търсят съдействието на упълномощен разследващ орган.

При обиските ще важат общите правила за прилагането им като наличието на поемни лица при извършване на претърсвания и изземвания, наемането на преводач при разпит на чужденци и др. Претърсванията ще се позволяват и без разрешение на съдия, когато това е единствената възможност да се запазят доказателствата. Събраните от НАП с подобни способи доказателства ще се предават незабавно на прокурор.

Предложените от Дянков промени предвиждат и насрещни задължения на МВР, прокуратурата, следствието. Те ще са длъжни да осигуряват достъп на НАП до събрани от тях доказателства, които имат отношение към плащане на данъци и осигуровки.

Разширяването на правомощията на НАП е един от ангажиментите, поети лично от финансовия министър. През 2012 г. по настояване на финансовото министерство разследващи функции по Наказателно-процесуалния кодекс получиха митниците. По данни на агенция "Митници" от влизането в сила на тези текстове до момента са образувани 799 досъдебни производства, по голяма част от които има осъдителни решения. Може да се очаква обаче, че новите правомощия на НАП ще породят съпротивата на вътрешното министерство, което се стреми да пази полицейския монопол върху разследването. Така през 2006 г. след натиск от страна на тогавашния министър Румен Петков митническото дознание бе премахнато и разследващите функции на агенция "Митници" бяха възстановени с цената на сериозни усилия едва миналата година.