ГЕРБ и БСП вадят номинации за Конституционния съд?

Най-доброто от печата

12-01-2013, 08:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В момента КС не работи заради вътрешно решение да не се заседава до попълване на състава му

Не е изключено и ГЕРБ, и БСП да преосмислят решенията си и да издигнат кандидати за конституционен съдия, щом започне нова процедура, научи "Труд".

В края на м.г. покрай скандала с Венета Марковска и осуетената клетва и провала на номинациите на СДС при втората процедура по избор от БСП бяха категорични, че няма да участват в "този цирк". Въпреки това лидерът им Сергей Станишев ще се посъветва с юристи дали да няма номинация, а ПГ на левицата ще вземе решение до две седмици, твърди източник на "Труд".

В ГЕРБ също обмисляли да издигнат човек за вакантния пост. До края на януари управляващите трябва да обявят трети тур по номинации. Преди това обаче се чака шефката на правната комисия Искра Фидосова да се върне от чужбина. Вицепремиерът Цветан Цветанов не даде повече яснота вчера - обяви само, че депутатите ще решат дали да издигнат кандидат за КС.

Засега е сигурно, че лидерът на РЗС Яне Янев ще номинира проф. Валентина Попова от Софийския университет. И ще очаква гласовете на ГЕРБ.

"Синята коалиция" и ДПС засега няма да участват в поредния рунд.

В момента Конституционният съд не работи заради вътрешно решение да не се заседава до попълване на състава му и избора на председател. Неправителствени организации алармираха, че това поставя под съмнение ярдения референдум - КС е органът, пред който могат да се обжалват резултатите.