ВМРО и Атака умуваха защо АЕЦ "Белене" е нужна на България

Политика

11-01-2013, 15:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Партиите организираха кръгла маса с дебат по темата

Повече от 2 часа продължи днес организираната от ВМРО и Атака кръгла маса с дискусия в зала "Запад" на Народното събрание. Тя бе на актуалната тема "Защо АЕЦ "Белене" е полезна за България”. Целта на организаторите бе да се изложат аргументи и факти, за да могат хората да направят своя информиран избор по време на референдума.

Освен политици присъстваха и експерти-енергетици, учени, сред които и двама академици. За участие бяха поканени представители от всички парламентарни групи, но само депутати от БСП уважиха дискусията.

Тази кръгла маса е част от кампанията за референдума и подобна проява се прави за пръв път, подчерта председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изрази съжаление, че въпросът за референдума е бил опорочен и подчерта, че от много години ВМРО отстоява позиции в защита на ядрената енергетика, подкрепя нейното развитие като гарант за икономическата и енергийна независимост на България. По-нататък в изказването Каракачанов подчерта, че нейното ликвидиране ще ни вкара в капана да купуваме електроенергия от съседни страни.

В тази първа по рода си дискусия с участие на експерти и учени се чуха различни мнения в подкрепа на развитието на ядрената енергетика. Акцентът в изказванията им, обаче беше поставен върху формулировката на въпроса в предстоящия референдум, който при преобладаващи отговори „не“ може изобщо да спре развитието на отрасъла. Затова и учените подчертаха, че участието и мнението на българските граждани е особено важно.

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Йордан Костадинов съобщи пред присъстващите, че след инцидента в японската Фокушима МААЕ е правила обследване на всички площадки в строеж, а нашата в Белене е получила много висока оценка. Специалистът коментира, че в момента тече мощна спекулация с цифри както за строежа на АЕЦ "Белене", така и за цената на тока, произведен там. Има различни възможности и схеми, подчерта Костадинов и допълни, че е много възможно при разумно решение и инвестиция, централата да се изплати за 11 години, а цената на тока, произвеждан там да е 15 ст.