Надзирател осъди държавата

Крими

11-01-2013, 15:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието не е изплатила на мъжа работените нощни смени

Лидерът на синдиката на служителите в затворите в България осъди главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието за неизплатени пари за положен нощен труд.

Оказва се, че работещите в затворите не се компенсират за работа през нощта и на официални празници. Това е първият случай, в който надзирател успява да спечели съдебен спор срещу институцията. Сега той ще получи парите си за положен извънреден труд до 50 часа на тримесечие.

До момента са заведени повече от 300 дела от трудово-правен характер относно отчитане и заплащане на работното време, почивки, отпуски, изисквания за здравословни и безопасни условия на труд и др.

Близо три месеца след протеста през юни м.г., организиран от Синдиката на служителите в затворите в България, Министерският съвет отговори на поставените от Синдиката искания и призна, че социалните права на определени служители в Министерството на правосъдието са нарушени.

"Поддържаме и подкрепяме исканията Ви за това, че държавата следва да бъде по-ангажирана с проблемите и състоянието на системата на изпълнение на наказанията”, се казва в писмото. Следва обещанието, че в бюджет 2013 ще бъдат предвидени пари и за това.