Деца мръзнат в клас, носят си печки

Общество

11-01-2013, 14:16

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Езиковата гимназия в Търговище не е ремонтирано от създаването си

Ученици от Езиковата гимназия в Търговище мръзнат по класните си стаи, алармира bTV.

Заради студа часовете са намалени с 10 минути и повечето деца са с връхни дрехи, а някои дори си носят от дома отоплителни уреди.

Сградата на училището е построена през 80-те години и оттогава не е ремонтирана основно.

Покривът тече, парното и дограмата са стари.

"Донесла съм печката, понеже мисля, че температурите в тази стая не са поносими за повечето от нас. Особено, когато се върнахме от ваканцията, дали тук вътре, или навън - нямаше голяма разлика", казва едно от децата.

За основен ремонт на училището на общината ѝ трябват около 1,5 милиона лева, които могат да получат единствено чрез кандидатстване по европроекти.

"Голяма част от финансирането училищата трябва да отделят сами. По една класна стая да бяха направили на година сами за 2000-2500 лв., досега щяха да имат добра дограма на част от помещенията, поне на най-студените", смята Диян Дечев ,зам.-кмет на община Търговище.

"Няма училище, което да е направило саниране и подмяна на дограма със собствени средства. Ние не сме равнопоставени на другите училища, на които общината им направи санирането и подмяната на дограмата. Мисля, че общината не може да бъде за едни мащеха, а за други безкрайно щедра", заяви от своя страна Атанас Цанев, директор на Езикова гимназия "Митрополит Андрей" в града.

Общинската администрация очаква парите от европроекти, необходими за основния ремонт на езиковата гимназия, да се получат най-рано в началото на 2015 година.