Парламентът уважи ветото на Плевнелиев за "гражданство срещу пари"

Законът ще бъде върнат за ново обсъждане

Народното събрание уважи ветото на президента Росен Плевнелиев и върна за ново обсъждане Закона за насърчаване на инвестициите, стана ясно по време на днешното заседание.

За да бъде прието ветото на президента, първо депутатите трябваше да гласуват против закона. Така след гласуването на 124 народни представители, 3-ма бяха "за", 26 "против", а 95 се въздържаха и по този начин Законът за насърчаване на инвестициите, приет в края на ноември, бе върнат за ново обсъждане.

Както е известно преди дни с пълно единодушие парламентарната икономическа комисия прие указа на президента, с който беше наложено вето на последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

"Праговете, които бяха приети с промените в Закона за насърчаване на инвестициите са прекалено високи и по отношение на изискването за инвестиции и по отношение на работните места", заяви по време на обсъжданията в комисията икономическият министър Делян Добрев.

Той смята, че прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален и да бъде добавена разпоредбата, която дава права по пребиваване и при инвестиции в недвижимите имоти. По време на дебатите Добрев подчерта, че най-ниският праг за инвестиции в ЕС е от 10 000 евро и е в Словения, най-високият е в Ирландия 300 000 евро, докато в България Народното събрание прие праг от 4 милиона лева или 7 пъти по-висок от най-високия в ЕС.

Както е известно президентът Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за насърчаване на инвестициите, чиито текстове значително завишиха изискванията пред чуждестранни инвеститори за получаване на разрешение за постоянно пребиваване в България.

"Смисълът на този закон е да насърчава и облекчава живота на инвеститорите в България, което е предпоставка за растеж, просперитет и една качествена икономика, посочи в мотивите си държавният глава и допълни, че не може да се съгласи с някои от заключителните разпореди в закона и затова ще го върне.

"Ние подкрепяме ветото на президента в частта му за киноиндустрията. Там трябва да се наложи горен праг и големите филмови продукции не трябва да получават помощ от държавата. Държавата трябва да подпомага българската киноиндустрия", заяви в обяснение на отрицателен вот депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

Той предположи, че между първо и второ четене на закона от ГЕРБ ще вкарат промени, касаещи киноиндустрията.